دنياي شلوغ و پر جنجال امروز كمتر فرصتي براي اين باقي گذاشته كه بتوانيم در طول يك هفته چند صفحه اي از شاهنامه فردوسي يا چند حكايت كوتاه از گلستان سعدي بخوانيم. صرف نظر از تمام نظريات و تحقيقات و تعاريف و اختلاف نظرهايي كه در حوزه ادبيات كودكان وجود دارد، اين دانش بيش از هر چيز دیگری بر ذهن و روان کودکان نقش بر جاي خواهد گذاشت.
واقعيت اين است كه ادبيات دنياي سخن است، فضاي كلام است، عرصه گفته ها و نوشته هاست و ما در لحظه لحظه هايمان، با ادبيات سر و كار داريم و در گهواره ادبيات رشد كرده ايم. در اين میان کودکان در ابتدايي ترين سالهاي زندگيشان بيشترين تأثير را از واژه ها و جمله ها مي پذيرند.
تفاوت ادبیات کودکان با ادبیات برای کودکان:
در بررسي هاي علمي و بحثهاي تخصصي بين ادبيات براي كودكان و مقوله ادبيات كودكان تفاوت برقرار است، بطور مختصر ادبيات براي كودكان به معناي خلق آثار هنريِ كلامي براي كودكان است كه آثار كودكانه خوانده مي شود. اما ادبيات كودكان جرياني است كه به بررسي و مطالعه چگونگي آثار كودكانه مي پردازد و موازين و بایدهای آن را تعيين ميكند.
ادبيات كودك تیری است با دو نشان؛ علاوه بر اينكه مي تواند تضمين كننده سلامت و نشاط روزهاي كودكي باشد، مي تواند بزرگسالي پر بار و سالمي را نيز به ارمغان بياورد و با قرار دادن كودك در مسير صحيح رشدي او را به يك زندگي سالم و شاد و يك شخصيت كامل برساند.
ادبيات كودكان صرفاً به معناي خواندن گلستان سعدي، شاهنامه فردوسي و يا داستانهاي هزار و يك شب نيست، بلكه ادبيات كودك عرصه همكاري و فعاليت چندين دانش پایه از جمله روانشناسي، جامعه شناسي، ادبيات، زبان شناسي، هنر، فلسفه و . . . است.
دانش ادبيات كودك از قرن 18 و 19 ميلادي، از زماني كه روانشناسي نگاه يكسره و يك تنه به دوره زندگي انسان را شكست و به تقسيم بندي زندگي انسانها از تولد تا مرگ پرداخت كه در اين ميان يكي از مهمترين دوره ها دوران كودكي بود.
پس از اين پي بردن به اهميت دوران كودكي منجر به ظهور دانش هايي چون ادبيات كودك، روانشناسي كودك، پزشكي كودكان و تشكيل نهادها و انجمن هايي شد كه در راستاي حمايت از كودكان و توجه بيشتر به آنان فعاليت مي كردند.
تفاوت ادبيات كودكان با ادبيات :
- ادبیات کودکان مخاطب كم تجربه اي دارد، لذا بايد عالي تر و سازنده تر باشد. كودكان از نظر نوع، وسعت و ميزان تجربيات با بزرگسالان متفاوت اند و توانايي كمي در دريافت رويدادهاي مختلف در يك زمان دارند.
- علاوه بر اينها محدوديت زباني و گنجينه ي لغات اندك آنها و محدود بودن مدت زمان دقتشان از ساير تفاوتهاي كودك با مخاطب بزرگسال است.
ویژگی های ادبیات کودکان :
به طور كل مي توان گفت هر محصول گفتاري يا نوشتاري كه به طور خاص براي مخاطب كودك نوشته ميشود ادبيات كودك نام دارد. كه بايد دو خصیصه را داشته باشد:
1. توانايي آفرينش لذت براي كودكان
2. توانايي انتقال مطالب و مفاهيم .
اهداف ادبیات کودکان :
1. آماده سازی كودك براي شناختن، دوست داشتن، حضور در محيط و ساختن آن
2. شناساندن كودك به خويشتن
3. كسب تجربه
4. سرگرم كننده و لذتبخش بودن
با توجه به اهميت و ضرورت اين دانش، روز 18 تيرماه در تقويم هجري شمسي روز ملي ادبيات كودك و نوجوان نام گرفته است. اين روز به مناسبت درگذشت مهدي آذر يزدي خالق قصه هاي خوب براي بچه هاي خوب و نويسنده نام آشناي كودكان نامگذاري شده است، كسي كه روزهاي كودكي بسياري از بزرگسالان امروزي طعم قصه هاي او را دارد.
دسته بندی: مقالات
برچسبها ادبیات کودک, ادبیات کودکان, داستان های کودکانه, قصه های کودک, کتاب کودک
نظری بدهید
لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
بدون دیدگاه